Aύξηση στο προσδόκιμο της ζωής στους άνδρες στην Κοζάνη -Δείτε από τι πεθαίνουν οι Έλληνες

By on 09/08/2013

Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Αγοραστάκης και Ζαχαρούλα Μίχου, ανέλυσαν τα στοιχεία θανάτου, ανά νομό και ανά περιοχή και οι διαπιστώσεις τους είναι συγκλονιστικές!!!

Για παράδειγμα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στην Πρέβεζα, στην Κοζάνη και την Λάρισα, στους άνδρες κατοίκους των περιοχών αυτών παρουσιάζεται μια αύξηση στο προσδόκιμο της ζωής, ενώ οι θάνατοι στην πλειοψηφία τους οφείλονται σε νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς.

Πάντως οι άνδρες σε αυτές τις περιοχές δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά τους καρδιαγγειακούς κινδύνους και για το λόγο αυτό έχουμε αύξηση στο προσδόκιμο.

Στην Κοζάνη όμως αλλά και στην Πρέβεζα, πολλοί είναι οι θάνατοι που παρατηρούνται στους άνδρες από νοσήματα του αναπνευστικού.

Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στο νομό Μαγνησίας, στα Τρίκαλα, στην Αρτα, στην Κόρινθο, στην Καστοριά και στη Χαλκιδική οι επιστήμονες παρατήρησαν πάλι μια αύξηση στο προσδόκιμο ζωής, ακριβώς επειδή μειώθηκε η θνησιμότητα λόγω προβλημάτων στο κυκλοφορικό.

Την ίδια στιγμή σε 3 νομούς (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Τρίκαλα) παρουσιάζεται μείωση της θνησιμότητας που αφορά τις νεοπλασματικές ασθένειες και τα νοσήματα του πεπτικού συστήματος.

Ο νομός Χαλκιδικής πάντως σημειώνει αύξηση στους θανάτους από νοσήματα του αναπνευστικού. Το ίδιο συμβαίνει και στον νομό Αχαΐας.

Η Κρήτη είναι μια ενδιαφέρουσα περιοχή για την έρευνα των επιστημόνων, αφού στα Χανιά για παράδειγμα παρατηρείται αύξηση των δεικτών θνησιμότητας η οποία έχει να κάνει με νεοπλάσματα, και νοσήματα του αναπνευστικού.

Στο Ρέθυμνο και το Λασίθι, αντίθετα έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, αφού εμφανίζεται πρόοδος στα νοσήματα του κυκλοφορικού και της καρδιάς. Στο Ρέθυμνο πάντως έχουμε και εκεί αύξηση στους θανάτους από νεοπλάσματα και νοσήματα του αναπνευστικού.

Επίσης, αρνητικό πρόσημο υπάρχει όσον αφορά στα νεοπλάσματα, και στις εξής περιοχές: Ευρυτανία, Κυκλάδες και Λασίθι, ενώ χρόνια ζωής αφαιρούνται από τις λοιπές αιτίες στους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας.

Οι νομοί Εβρου, Ξάνθης και Ροδόπης σημειώνουν πρόοδο στη θνησιμότητα από νοσήματα του κυκλοφορικού και νεοπλάσματα σε σχέση με το 1991, με τον Έβρο να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τα νοσήματα του αναπνευστικού.

Για τους νομούς Δράμας και Σερρών, έχουμε αύξηση στο προσδόκιμο η οποία οφείλεται στη θετική συμβολή των νεοπλασμάτων, νοσημάτων κυκλοφορικού και βίαιων θανάτων. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της Φλώρινα που χάνει και αυτή χρόνια ζωής από καρκίνους και νεοπλάσματα.

Αυτά τα στοιχεία αφορούν στους άνδρες κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η έρευνα για τις γυναίκες διαπίστωσε τα εξής:

Οι γυναίκες που ζουν στη Ροδόπη στην Καβάλα, την Κοζάνη, την Φθιώτιδα, την Φωκίδα, την Εύβοια, το Κιλκίς την Ευρυτανία, στην Κατερίνη, στην Καστοριά στο Ρέθυμνο στο Λασίθι και τη Λάρισα, παρουσιάζουν μείωση θανάτων από καρδιαγγειακά και κυκλοφορικά νοσήματα, αλλά στο Κιλκίς και την Ευρυτανία παρουσιάζουν αύξηση των θανάτων από νεοπλάσματα και καρκίνους.

Το ίδιο συμβαίνει πάνω κάτω και σε άλλους νομούς (δηλαδή μείωση θανάτων από κυκλοφορικά νοσήματα και αύξηση από νεοπλασματικές ασθένειες).

Οι νομοί αυτοί είναι οι νομοί Ξάνθης, Δωδεκανήσων, Δράμας, Νησιά του Ιονίου, ο νομός Ηρακλείου, Αττικής, Σερρών, Έβρου, Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Ηλείας, Πρέβεζας, Άρτα, Ιωαννίνων, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Πέλλα.

Η μεγαλύτερη αύξηση των νεοπλασματικών ασθενειών εμφανίζεται στις γυναίκες στις Κυκλάδες και την Πρέβεζα. Επίσης στη Λακωνία παρατηρείται μείωση των θανάτων από νεοπλασματικές ασθένειες, κάτι που δεν συμβαίνει στο νομό Αχαΐας.

www.madata.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: